You are currently viewing İşçi Rekabet Yasağı Sözleşmesi – İşçi Tarafından Verilen Senedin Geçerliliği – Tazminat Miktarının Fahiş Olma Durumu
İşçi Rekabet Yasağı Sözleşmesi – İşçi Tarafından Verilen Senedin Geçerliliği – Tazminat Miktarının Fahiş Olma Durumu

İşçi Tarafından Verilen Senedin Geçerliliği – Tazminat Miktarının Fahiş Olma Durumu

A. İçtihat Konusu

Rekabet sözleşmesi yapılan işçinin rekabet sözleşmesine aykırı davranması halinde sözleşmenin hangi şartlarda geçerli olabileceği ve bu sözleşmenin teminatı olarak işçiden alınan senedin geçerli olup olmadığı bu içtihatta incelenmiştir . Buna göre rekabet sözleşmesini ihlal eden işçi tazminat ödemelidir ancak belirlenen tazminat fahiş olmamalıdır , mahkemece tazminatın fahiş bulunması halinde tazminat indirilecek ve indirilen tutarı işçi ödemekte yükümlü olacaktır. Diğer taraftan içtihattaki değerlendirmelerden senede ilişkin olarak ise senedin geçerli olduğu ancak teminatı olduğu sözleşme ile bağlı olarak ispat vasıtası olarak kullanılabileceği sonucu ortaya çıkmaktadır. Özetle işçi ile akdedilen rekabet yasağı sözleşmesi gereği rekabet yasağına aykırı davranan işçi sözleşme uyarınca tazminat ödemekle yükümlüdür ancak tazminatın fahiş yani çok yüksek bir meblağ olarak belirlenmesi halinde mahkemece bu tutar üzerinden indirimi yapılıp uygun bir miktar belirlenecektir.

B. İçtihatın İlgili Kısmı

Yargıtay 9. HD 2024/6358E, 2024/10461 K 3.7.2024 T “taraflar arasında 6098 sayılı Kanun’un 444 ncü ve devamı maddelerine uygun rekabet yasağı sözleşmesi yapıldığı ve davacının iş sözleşmesinin sona ermesinden sonra aynı il sınırlarında aynı alanda iştigal eden rakip işyerinde işe başlayarak rekabet yasağına aykırı davrandığı, davacının cezai şart miktarı olarak düzenlenen senet uyarınca borçlu olduğu ancak kararlaştırılan cezai şartın fahiş olması sebebiyle %70 hakkaniyet indirimi yapılması gerektiği, davalı tarafın icra takibinde haksız ve kötüniyetli olmaması sebebiyle davacının kötüniyet tazminat talebinin reddi ve yasal koşulları oluşmadığından davalının icra inkâr tazminatı talebinin reddi gerektiği gerekçesiyle davalı vekilinin istinaf başvurusunun kabulü ile …”