You are currently viewing Tahliye Taahhütnamesi
Tahliye Taahhütnamesi

TAHLİYE TAHHÜTNAMESİ NEDİR?

Tahliye taahhütnamesi, kiracının kiraladığı taşınmazı belirli bir tarihte tahliye edeceğini kiralayana karşı üstlendiği yazılı bir belgedir. “MADDE 352- Kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra, kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği hâlde boşaltmamışsa kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebilir.

TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİNİN GEÇERLİLİK KOŞULLARI

Tahliye taahhütnamesinin geçerlilik koşulları bulunmakta olup geçerli bir tahliye taahhütnamesinin varlığından söz edilebilmesi için belirtilen tüm koşulların sağlanması gerekmektedir;

1-Tahliye taahhütnamesinin yazılı olarak yapılması gerekmektedir , yani sözlü tahliye taahhütleri yasa gereği geçersizdir. Yazılılık hususu ise adi yazılı şekil yani alelade boş bir belgenin doldurularak yapılabileceği gibi noterde düzenleme ya da onaylama şeklinde yapılabilir.

2-Tahliye taahhüdü kiracının kendisi tarafından verilmiş olmalıdır. Eğer kiracı tahliye taahhüdünü vekil aracılığıyla yapmak istiyorsa bu durumda vekilin vekaletnamesinde bu hususa ilişkin özel bir yetki bulunmalıdır.

3-Tahliye taahhüdü kira sözleşmesinin yapıldığı tarihten sonraki bir tarihte verilmiş olması gerekmektedir, bu durumun bir istisnası kira sözleşmesi devam eden kiracının ev sahibiyle yapmış olduğu yeni kira sözleşmesine istinaden verdiği tahliye taahhüdüdür, söz konusu taahhüt kira sözleşmesi ile aynı tarihte olsa da Yargıtay uygulamasına göre geçerlidir.

4-Tahliye taahhütnamesinde kiralananın hangi tarihte boşaltılacağı, tahliye taahhüdüne dayanak kira sözleşmesine ilişkin bilgiler, boşaltılacak ya da tahliye edilecek yerin açık adresi yer almalıdır.

BOŞ OLARAK VERİLEN TAHLİYE TAAHHÜDÜ GEÇERLİ MİDİR?

Boş olarak verilen tahliye taahhütnamesinin geçerliliği Yargıtay uygulamasına göre ; Boş olarak verilmiş olsa dahi tahliye taahhütnamesinin altındaki imza kiracıya ait ise Yargıtay bu halde tahliye taahhüdünü geçerli saymaktadır ve tarihe ilişkin geçersizlik iddialarında ispatın kiracı tarafından eş değer yazılı belge ile yapılması gerektiği belirtilerek tarihe ilişkin kiracı itirazları reddedilmektedir. Yargıtay tahliye taahhüdünü boş olarak veren kiracının bu durumun sonuçlarına katlanması gerektiğini içtihat etmektedir. Dolayısıyla tahliye taahhüdü tarih kısımları,  adres kısmı , boş olarak verilmiş olsa dahi imzaya ilişkin bir geçersizlik olmadığı takdirde tahliye taahhüdü geçerli olarak kabul edilmektedir.

AİLE KONUTUNA İLİŞKİN TAHLİYE TAAHHÜDÜ NASIL ALINIR?

Aile konutuna ilişkin  tahliye taahhütnamesi ise Türk Medeni Kanununda düzenlenmiş olup bu takdirde aile konutu olarak kullanılacak evin kiralanması halinde tahliye taahhüdünün her iki eş tarafından birlikte verilmesi gerekmektedir, eşlerden yalnızca biri tarafından verilen tahliye taahhütnamesi Türk Medeni Kanunu gereğince geçersizdir.  “TMK Aile konutu Madde 194- Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz.

TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ ÖRNEĞİ

 KİRACI   (Taaahhüt Eden)           :

 TC KİMLİK NO                             :

 KİRAYA VEREN  (Mal Sahibi)    :

TC KİMLİK NO                              :

MECURUN ADRESİ                      :

TAAHHÜT TARİHİ                        :

TAHLİYE TARİHİ                          :

Halen kiracı olarak kullanmakta olduğum yukarıda adresi yazılı taşınmazı hiçbir ihtar ve ihbara gerek kalmadan kayıtsız ve şartsız olarak, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 350,351 ve 352. maddeleri gereğince, belirtilen tarihte boş ve sağlam olarak tahliye edeceğimi, yukarıda adı geçen mal sahibinin icrai takibata geçerek yapacağı tüm masrafları ve tahliyeyi geciktirmemden dolayı uğrayacağı zararı ihtar ve ihbara gerek kalmadan nakden ve peşin ödeyeceğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.  … / … / …..

Kiracı (Taahhüt Eden) İmza