Yıllık İzin Ücreti Nedir?
Yıllık izin ücreti, işçinin hak ettiği yıllık izin süresini kullanmadan iş sözleşmesinin sona ermesi durumunda, kullanmadığı izin günlerine karşılık olarak ödenen ücrettir. Türk İş Kanunu’na göre, bir iş yerinde çalışan her işçinin, belirli bir süre çalışma şartını yerine getirdikten sonra yıllık ücretli izin hakkı vardır. Bu süre, en az bir yıl süreyle çalışan işçilere tanınan bir haktır ve işveren tarafından işçiye izin süresi boyunca ücret ödenmesi zorunludur. Ancak, işçinin yıllık izin hakkını kullanmadan işten ayrılması veya iş sözleşmesinin feshedilmesi durumunda bu izin hakkı ücrete dönüşür.
Yıllık İzin Hakkı
Yıllık izin hakkı, işçinin hizmet süresine göre değişiklik göstermektedir. İş Kanunu’na göre, işyerinde 1 yıldan 5 yıla kadar (5 yıl dahil) çalışmış olan işçilere en az 14 gün, 5 yıldan fazla 15 yıldan az çalışanlara en az 20 gün ve 15 yıl ve daha fazla çalışanlara ise en az 26 gün ücretli izin verilmelidir. 18 yaşından küçük ve 50 yaşından büyük işçiler için bu süre en az 20 gündür. Yıllık izin, işçilerin dinlenmesini ve verimliliğinin artmasını sağlamaya yönelik önemli bir haktır.
Yıllık İzin Ücreti Nasıl Hesaplanır?
İşçi, çalıştığı süre boyunca hak ettiği ancak kullanmadığı yıllık izin süreleri için işten ayrıldığında veya iş sözleşmesi feshedildiğinde işveren, bu izin günlerinin karşılığını yıllık izin ücreti olarak ödemek zorundadır. Yıllık izin ücreti, işçinin son brüt ücreti üzerinden hesaplanır. Örneğin, bir işçi birikmiş 14 günlük yıllık iznini kullanmadan işten ayrılmışsa, son brüt maaşına göre 14 günlük ücreti işverenden talep edebilir.
Yıllık İzin Hesabında Çalışılmış Gibi Sayılan Haller Nelerdir?
1- İşçinin uğradığı kaza veya tutulduğu hastalıktan ötürü işine gidemediği günler.
2-Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta çalıştırılmadıkları günler.
3-Çalışmakta olduğu işyerinde zorlayıcı sebepler yüzünden işin aralıksız bir haftadan çok tatil edilmesi sonucu olarak işçinin çalışmadan geçirdiği zamanın onbeş günü.
4-Hafta tatili, ulusal bayram, genel tatil günleri.
5-İşçilerin arabuluculuk toplantılarına katılmaları, hakem kurullarında bulunmaları, bu kurullarda işçi temsilciliği görevlerini yapmaları, çalışma hayatı ile ilgili mevzuata göre kurulan meclis, kurul, komisyon ve toplantılara yahut işçilik konuları ile ilgili uluslararası kuruluşların konferans, kongre veya kurullarına işçi veya sendika temsilcisi olarak katılması sebebiyle işlerine devam edemedikleri günler.
6-İşçiye verilmiş bulunan yıllık ücretli izin süresi.
Bu süreler azaltılamaz ancak tarafların anlaşması ile artırılabilir. Yıllık iznini kullanacak işçinin talebi halinde yıllık izin süresini geçireceği yerin yol mesafesine göre dört güne kadar işveren tarafından ücretsiz izin verilmek zorundadır. Ayrıca on sekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz.
Yıllık İzin Ücreti Hesaplama Robotu
Yıllık İzin Ücreti Hesaplama